Polagano pečena rolana panceta

Sastojci:

1 komad (oko 1,5 kg) svježe pancete (carsko meso s kožom)

1 kg krumpira,

sol, papar

2-3 žlice senfa

sjemenke koromača,

blaga crvena paprika

ulje za pečenje

3 glavice luka narezane na četvrtine,

1 srednja tikvica

1-2  veće mrkve

4-5 režnjeva češnjaka

200 ml poluslatkog vina/ npr.traminca/

1 velika žlica brašna

30 g maslaca

pileći ili povrtni temeljac, može i voda

Priprema:

Meso našpikati režnjevima češnjaka, dobro začiniti mješavinom začina i premazati senfom. Zarolati i ostaviti preko noći. Meso izvaditi bar pola sata iz hladnjaka prije pečenja i staviti peći na 250 stupnjeva 15 tak minuta. Nakon toga podliti sa vodom i peći još 2,5 sata na 150 stupnjeva uz povremeno podlijevanje. Pred kraj pojačati temperaturu da se kožica zapeče. Meso izvaditi a umak preliti u posudu. Odmastite ga i na toj masti ispecite krumpire i povrće po želji. U umak koji je preostao dodajte malo vina, pričekajte da alkohol ispari i dolijte povrtni temeljac. Malu kockicu maslaca “zamjesite”sa žlicom brašna i dodajte u umak i pustite da se sve poveže još 10 tak min uz mješanje. Dotjerajte umak s soli, paprom, vegetom. Meso narežite i poslažite na krumpire i povrće i zalijte dobivenim umakom. #pecenje #rolanapanceta #porketta #peka #svinjetina

Podijelite