PILE U LONCU S KUPUSOM I BASMATI RIŽOM
Ovo je stvarno ručak koji se gotovo sam pripremio! Osim malo sjeckanja nema nekog većeg posla. Sve će zapravo odraditi pećnica a rezultat će vas oduševiti. Pile je mekano, meso se odvaja od kosti, riža će upiti sve okuse iz povrća i mesa i biti će savršenog okusa.
Sastojci
1 pile oko 1,5 kg
2 mrkve
1 srednji luk
1 glavica češnjaka
1/2 glavice kupusa (ako je manji stavite cijelu glavicu)
500 ml pilećeg temeljca
Volim basmati rižu od @nikas_hr jer je pakirana u vrećice; u kutiji su 4×125 g a za ovo jelo će vam bit će vam dovoljne dvije vrećice
Mješavina začina
Evo što sam ja koristila ali vi možete koristiti neku gotovu mješavinu koju volite ili napraviti svoju😀
1 žličica korijandera
1 žličica kurkume
1 žličica blage crvene paprike
1 žličica sweet onion pudera
1 žličica soli i mrvicu papra
Za premaz:
Komadić maslaca cca 10 g
1 velika žlica tamne miso paste
1 žličica meda
I još ulje za pečenje
PRIPREMA
Pile operite, posušite i dobro natrljajte mješavinom začina. Povrće operite i narežite na rezance. Češnjaku zgulite vanjske listove i prerežite ga na dva dijela a kupus narežite na četvrtine.
Sve poslažite u lonac, pospite s malo mješavine začina i na to položite pile. Prelijte uljem i stavite peći na 180 stupnjeva 35 minuta.
Pile na kratko izvadite i u povrće stavite dvije vrećice basmati riže. Prelijte temeljcem, bitno da je dva puta više tekućine u odnosu na rižu. Vratite pile u lonac da se sada peče s druge strane još 10 tak minuta odnosno dok riža ne upije svu tekućinu.
Za to vrijeme napravite premaz od maslaca, tamne miso paste i malo meda. S tim premazom premažite pile i vratite još 5-7 min minuta u pećnicu da se premaz lagano zapeče.