PAŠTICADA OD TUNE

s basmati rižom i kalamata maslinama
U našim krajevima tradicionalno za svaku veću feštu pripremamo mesnu pašticadu od goveđeg buta odnosno takozvanog frikandoa. Naravno postoje inačice i sa drugim vrstama mesa ali i s ribom. Nedavno sam dobila odličan primjerak divlje tune i odluka je pala da se pripremi al’a pašticada. U klasičnoj verziji meso špikamo pancetom, mrkvom i češnjakom pa ga nakon toga ostavljamo preko noći u marinadi. Kad pripremam tunu taj dio preskačem, preskačem i suhe šljive jer ne želim preveliku slatkoću ali je zato pirjam u s povrćem i začinima, zalijevam domaćim crnim vinom da bih dobila poznate slatko-kiselkaste okuse i na kraju dodajem crne kalamate masline. Poslužili pašticadu od tune tunu s njokima od krumpira, palentom ili kao ja u ovom slučaju basmati rižom, jamčim vam neodoljive okuse i vrhunski gurmanski doživljaj.
SASTOJCI ZA 6 OSOBA:
Pašticada
1 kg fileta tune
4 češnja češnjaka
4 luka srednje veličine
2 srednje mrkve
1 veća sjeckana rajčica
1 dcl pasirane rajčice
100 g crnih kalamata maslina bez koštica
Malo naribanog muškatnog oraščića
2 dcl domaćeg crnog vina
maslinovo ulje
1 žličica šećera
2 list lovora
vezica peršina
1 žličica senfa
sol
crni mljeveni papar
brašno
PRIPREMA:
1.Operite filete tune, osušite ih uvaljajte u brašno.
2.Pripremljene odreske prepržite na maslinovu ulju i odložite sa strane.
3.U posudi u kojoj ste pržili filete tune prodinstajte nasjeckani luk i naribanu mrkvu. Malo posolite kako bi luk pustio tekućinu a i na taj način sprječavate da zagori. Dodajte grubo narezani češnjak, šećer, nasjeckanu rajčicu, naribajte malo muškatnog oraščića, lovorov list i nasjeckani peršin i žlicu brašna . Podlijte vodom i polovicom vina te pirjajte poklopljeno na laganoj vatri 40 minuta.
4.Štapnim mikserom usitnite umak nakon pirjanja, položite odreske tune i dodajte preostalo vino. Možete dodati malo vegete, po potrebi još posolite i popaprite i eventualno dodajte još malo šećera kako bi balansirali kiselinu. Kuhajte na laganoj vatri još 20 minuta.
5.Servirajte s basmati rižom i na svaki odrezak tune dodajte tri kalamata masline. Ukrasite listićima peršina.
Ovo jelo možete poslužiti i s njokima od krumpira, tjesteninom ili palentom.

Podijelite