HRSKAVI KREKERI SA DOMAĆIM PROŠEKOM
Krekere koji se rade sa vinom prvi put sam kušala na jednom sajmu domaćih proizvoda. Od ljubaznog proizvođača brašna sam uspjela dobiti sastojke ali ne i recept od tada stalno nešto kombiniram i kad mi dobro uspije, zapišem receptKako ja rado dijelim recepte ovaj ću podijeliti s vama. Umjesto prošeka možete koristiti bijelo vino. Od ove količine dobit ćete dva pleha krekera ili jedan i pol ako deblje razvučete smjesu.
SASTOJCI:
2 dcl prošeka ili bijelog vina
2 dcl suncokretovog ulja
3 velike žlice psyliuma
1 žličica soli,
malo papra
prstohvat sušenog bosiljka
2 dcl zobenih pahuljica
2dcl suncokretovih sjemenki
2 dcl lanenih sjemenki (lagano ih prelomite u blenderu, nemojte ih samljeti)
2 dcl oštrog brašna
1 prašak za pecivo
PRIPREMA:
Izmiješajte mokre sastojke i dodajte psylium, sol, papar i bosiljak. Dobro razmutite i dodajte ostale suhe sastojke. Sve sjedinite i ostavite 10 minuta da smjesa nabubri. Podijelite smjesu na dva dijela. Lagano, mokrim rukama razvucite tijesto po papiru za pečenje. Narežite na željene komade prije nego stavite peći. Pecite na 165 stupnjeva ventilator oko 40 min. Ako su krekeri tanji pripazite jer mogu brzo izgorjeti. Ostavite da se potpuno ohlade u otvorenoj pećnici. Ohlađene krekere razlomite na komade i spremite u frižider. Idealno za namaze a možete ih jesti i same.