CRVENI LUK/KAPULA

Gotovo da nema jela u našim krajevima u bez crvenog luka ili kako ga ja zovem – kapule pa je tako i u mojoj kuhinji! Kad birate luk gledajte da su glavice čvrste, dobro oblikovane bez oštećenja ili tragova plijesni. Kao i češnjak treba ga čuvati na sobnoj temperaturi na zračnom i tamnom mjestu. Luk je od davnina poznat i priznat prirodni antibiotik i antipiretik. Kažu da je to zbog toga što obiluje vitaminom C koji zajedno s još nekim sastojcima luka posebno dobro prija u sezoni gripa i prehlada a kažu i da smanjuje razinu šećera u krvi pa je pogodan i za dijabetičare. Također, snižava krvni tlak i čuva krvne žile zbog kvercetina kojeg sadrži. Nećete biti baš poželjni u društvu ako ga jedete sirovog😊  iako je takva konzumacija kapule najzdravija. Ako imate osjetljiv probavni trakt ili neke jače gastrointestinalne probleme  svakako ga izbjegavajte ili ga potpuno maknite iz upotrebe.

Žuti luk koristim za variva, razne gulaše i slična jela. Srebrenac i crveni luk su mi osobito dragi u salatama zbog svoje blagosti a ljutiku i mladi luk volim koristiti u namazima i paštetama.

Tips&tricks: Nije jednom izazvao suze na moje oči pa ga prije sjeckanja stavim bar pola sata u hladnu vodu i vjerujete mi da pomaže!

 

Podijelite