ČEŠNJAK
Češnjak- ta divna ljekovita namirnica! Iako neki zaziru od češnjaka zbog njegovog mirisa ne može se osporiti njegova ljekovitost i činjenica da će svojim prisustvom oplemeniti mnoga jela. Češnjak voli strujanje zraka tako da svakako izbjegavajte čuvati ga u plastičnim vrećicama jer će tako puno brže strunuti. Zato ga u Dalmaciji i pletu u pletenice i obično visi na zraku jer na taj način dugo zadržava svoju svježinu. Doma dulje traje ako je u glavicama pospremljen na nekom suhom i hladnom mjestu što ne znači da je hladnjak najbolja opcija. Nakon što odvojite par češanja od glavice imate oko 10 tak dana da potrošite ostatak. Ako ga držite na kuhinjskom pultu pazite da je dalje od izvora svjetlosti jer će kao i svaka druga lukovica brzo proklijati a to će se dogoditi i ako ga podrumu ili u smočnici čuvate u blizu krumpira. Ako ste ogulili više režnjeva nego što vam je potrebno, hladnjak je ipak najbolje mjesto za njihovo pohranjivanje; zamotajte ih u kuhinjski papir i stavite u zip lock vrećicu. Već nasjeckani češnjak spremite u malu staklenku i trajat će do tri dana a ako primijetite da je promijenio boju to je znak da se pokvario. Dobar način čuvanja češnjaka je i kuhanje na niskoj temperaturu u ulju i tako pripremljen može trajati i do tjedan dana. Nikada ne skladištite sirovi češnjak u bilo kojem obliku u nekuhanom ulju! Sirovi češnjak i ulje će se vrlo brzo zaraziti botulizmom.
Tips& tricks: nasjeckajte veću količinu češnjaka i smrznite ga s malo vode u kockicama za led te vadite po potrebi.