PRHKA OREHNJAČA

PRHKA OREHNJAČA
Za tijesto:
2 žumanjka
6 velikih žlica šećera
1 vrećica vanilin šećer
180 g maslaca
naribana korica jednog limuna,
200 g grčkog jogurta
450 g pšeničnog oštrog brašna
1 vrećica praška za pecivo
Za nadjev:
400 g mljevenih oraha
200 g neprerađenog smeđeg šećera 8 (Vollrohr zucker;ima ga kupiti u dm-u) ali može i obični. Ovaj sam dodala jer mi dodatno naglasi orahe.
2 rum šećera
150 ml mlijeka
2 žlice ruma
2 bjelanjka
Korica jedne naranče
Za premaz: malo mlijeka
Za posipanje:šećer u prahu

Priprema
Za prhko tijesto:
1. Žumanjke pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i dobro pjenasto umutite. Dodajte maslac narezan na kockice i dobro promiješajte. Zatim dodajte naribanu limunovu koricu, kiselo vrhnje i još kratko izmiješajte.
2. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa prosijte u smjesu i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite ga na hladnom mjestu da odstoji minimalno 30 minuta.
3. Tijesto podijelite na tri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na veličinu 35×30 cm, premažite trećinom nadjeva i savijte u roladu dužine 35 cm.
4. Rolade položite u lim za pečenje na pek papir i premažite ih s malo mlijeka. Izbodite ih na nekoliko mjesta čačkalicom kako vam ne bi pucale pri pečenju. Pecite na temperaturi 180 °C, otprilike 35 minuta.
Za nadjev:
U posudi pomiješajte mljevene orahe, šećer i vanilin šećer. Smjesu prelijte kipućim mlijekom, dodajte rum , rum šećer, vanilin šećer, naribanu koricu naranče te dobro promiješajte i pustite da se malo ohladi. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i lagano umiješajte u nadjev. Ove roladice možete puniti i mljevenim bademima, makom ali i nutellom i marmeladom po izboru i jednako će biti fine. Gotove orahnjače posipajte šećerom u prahu.

Podijelite