Krofne, cimet rolnice, gojtani, čvarkaši, salenjaci… tradicionalni su pokladni specijaliteti u Županjskom kraju
Nekad su zime bile duge i hladne, pa su vrijedne Šokice smišljale različite recepte kojima su obitelj držale oko ognja, a dom oplemenile mirisom kolača. Nakon Božića kad su domovi mirisali na suhe kolače i cimet, u vrijeme poklada zamirisala je uzavrela mast u kojoj su se pekle krofne, cimet rolnice, gojtani… Svi ti kolači veselili su i stao i mlado ali i obilježili kraj poklada i ulazak u vrijeme korizme. Tako je bilo nekad, ali tako je i danas u kuhinjama domaćica koje još uvijek njeguju običaje naslijeđene od baka. Raznolikost običaja u Županjskom kraju tako se i danas vidi u kolačima koje ćete pojesti u pokladno vrijeme i u vrijeme održavanja Šokačkog sijela. U Županji se peku krofne, u Gradištu salenjaci e s pekmezom od duda, u Babinoj Gredi cimet rolnice, a u Gunji gojtani- jedinstveni ‘kolač’ u obliku smotanih rezanaca.
Došli smo do svih recepata vrijednih snaša koje su u ovom kraju poznate kao čuvarice recepata i tradicije, pa odaberite ono što ćete i same ispeći u vlastitoj kuhinji. Poklade su – mora se zasladiti!
KROFNE su tradicionalna slastica koja se priprema u vrijeme poklada. Radi se od dizanog tijesta, peče na jako vrućoj masti a nakon pečenja se posipa šećerom. Kako bi krofne bile još slađe unutrašnjost se popunjava domaćim pekmezom. Krofne se u ovom dijelu Slavonije rade veće, a recept za slatki simbol poklada dala je Blaženka Filipović iz Županje.
Kako pripremiti slavonske krofne? U 2,5 dl mlijeka umiješati 3 žlice šećera i 1 kocku svježe germe, zagrijte na laganoj vatri. Kad se kvasac digne sipati u 1 kg brašna dodajte 3 žlice soli, 3 žlice ulja 2 jaja i zamijesite tijesto. Potom ostavite barem 2 sata da ‘otpočiva’. Nakon dva sata tijesto malo premijesiti uz pomoć malo brašna te razvaljati 2- 3 cm debelo tijesto. Izrezati okrugle oblike i pustiti da se tijesto ponovo digne, uz napomenu da tijesto treba pokriti krpom. Kad su krafne spremne za pečene zagrijte mast i na vrućoj masnoći ispeći krofne.
SALENJACI su fini tradicionalni kolači koji se pripremaju u zimsko vrijeme te se vezuju uz poklade. Recept je dala Željka Jovanovac iz Gradišta puneći salenjake domaćim pekmezom od duda.
Kako pripremiti salenjake? Od 1 dl mlijeka oduzet 4 žlice mlijeka te dodati 2 kocke šećera i 1,5 kocke svježe germe te malo zagrijati na laganoj vatri. Kada se mlijeko ugrije sipati na brašno, dodati 1 žumanjak i 1
dl bijelog vina. Tijesto zamijesiti i razvaljati na 1 cm debljine te potom na pola površine dodati deblji sloj mljevenog sala. Ovako tijesto preklopiti nekoliko puta, kontinuirano ga razvaljivati te ostaviti da odstoji. Rezati u kocke i unutar staviti pekmez preklopiti a krajeve malo zavrnuti. Peći u zagrijanoj pećnici, a kad se ohlade uvaljati u šećer u prahu.
POGAČICE S ČVARCIMA – ČVARKAŠI tradicionalni su zimski slani kolač kojeg vole i muškarci i žene. Pripremajući ovaj kolač Marija Kobašević iz Županje našalila se da ima mušku i žensku verziju Čvarkaša, odnosno da muškoj smjesi doda papra i učini pogačice intenzivnijim.
Kako pripremiti čvarkaše? Brašno pomiješajte sa suhim kvascem. U sredini napravite udubinu i nastavite dodavati toplo mlijeko, šećer, sol, jaje i mast. Zamijesite tijesto. Pokrijte krpom i ostavite da odmori 1 sat.
Za nadjev čvarke sameljite (najbolje u mašini za kekse), te posolite ako nisu dovoljno posoljeni. Tijesto razvaljajte, pa polovicu premažite mljevenim čvarcima i krenite s preklapanjem tijesta nekoliko puta. Razvaljajte i tijesto čašom ‘izrežite’ na tanju plošku. Ostavite da odstoje pa ih ispecite u zagrijanoj pećnici.
GOJTANI su jednostavni ali i jednostavni ‘kolači’ za koje su recept u Gunju donijeli njemački vojnici za vrijeme 2.svjetskog rata. Domaćice su ga isprobale, zadržale kao svoj te ga tradicionalno i danas rade u vrijeme poklada. Gojtani se rade ‘na veliko’- od 7 jaja, te peku na vrućoj masti uz pomoć lijevka, te jedu topli samostalno ili u kombinaciji s pekmezom ili ‘na slano’ sa svježim sirom. ‘Čuvarice’ ovog recepta su Marica Adić i Katica Margetići iz Gunje.
Kako pripremiti Gojtane? Pjenasto umutiti 7 jaja, te dodavati malo po malo brašna, pa malo pomalo mlijeka te na kraju malo soli i malo šećera. Smjesa mora biti malo gušća nego za palačinke. Ugrijte mast, mora biti .uzavrela te u ljevak uspite polako smjesu i prstom držite donji otvor lijevka. Potom pustite prst na donjem otvoru i oblikuje kružnicu ( poput zamotane zmije) i jednom okrenite.
ROLICE S CIMETOM tradicionalno se u vrijeme poklada rade u Babinoj Gredi. Recept je otkrila Jasna Babić.
Kako pripremiti rolice s cimetom? U 2,5 dl mlijeka umiješati 3 žlice šećera i 1 kocku svježe germe te sve zagrijati na laganoj vatri. Kad se kvasac digne u 1 kg brašna i dodati 3 žlice soli, 3 žlice ulja, 2 jaja i zamijesiti
tijesto. Potom ostaviti barem 2 sata da počiva. Nakon dva sata tijesto malo premijesiti dodati malo brašna, razvaljati 1 cm debelo te rezati dugačke ( oko 15 cm) trake (kaiše). Na tanji komad kukuruzovine smotati traku i peći na uzavreloj masti. Nakon pečenja uvaljati u cimet i krupni šećer.
foto: NIkola Zoko