Vinski vrh: 18 godina rizlinga Bolfan!
Rizling 2006. po ljudskim je mjerilima punoljetan, a po vinskima još mlad, kao i oni iz 2007. i 2008. Primus Rizling 2015. u najboljoj je formi iako je od berbe prošlo devet godina. Rizlinzi 2023. i 2022. prekrasno su pokazali kako se vina od ove velike sorte razvijaju, a berba 2016. i kako se razvilo. Lijepu su zrelost, zadržavajući izvanrednu svježinu, iskazali rizlinzi iz 2012., 2010. i 2009. godine.
Tih je deset izvanrednih rizlinga vinarije Bolfan Vinski Vrh iz Hrašćine u Hrvatskom zagorju predstavio vlasnik Tomislav Bolfan na masterclassu “Vinski vrh: 18 godina rizlinga Bolfan” u zagrebačkom Hotelu Capital. Osim po godinama, razlikovali su se i po stilovima. Bilo je redovitih i kasnih berbi pa, shodno tome, suhih, polusuhih i poluslatkih rizlinga. I oni s neprovrelim šećerom bili su, međutim, iznimno uravnoteženi zahvaljujući izraženijim kiselinama i niskom pH.
Masterclass je na najljepši mogući način pokazao, ili dokazao, zašto mnogi drže rizling kraljem bijelih sorata: godine mu ništa ne znače pa je jasno i zašto su ponajbolji rizlinzi među najskupljim vinima na svijetu. U vinariji Bolfan Vinski Vrh posvećeni su ekologiji i vina rade bez intervencija, pa su pokazali, ili dokazali, i da je Hrvatsko zagorje izvanredno područje za uzgoj grožđa i proizvodnju vina
Predstavljanje rizlinga Bolfan uvertira je festivala Raj(n)ski rizling, prvog u Hrvatskoj posvećenog ovoj sorti, koji u zagrebačkom Hotelu Capital, u Jurišićevoj 22, počinje u subotu, 16. studenog u 18 sati. Ponajbolje rizlinge kontinentalne Hrvatske, uz more ove sorte nema, predstavit će 20 vinarija.
Samom će RizlingFestu prethoditi još tri masterclassa: “Rizlinzi Mosela by Željko Bročilović Carlos” u 14 sati, “Korak: Vertikala rizlinga plešivičkog velemajstora” u 15.30 te “Izvanredni rizlinzi Alsacea by Krešimir Kožić” u 17 sati.