TELETINA ISPOD PEKE

SASTOJCI
1,6 kg teletine
1,5 kg krumpira
2 srednje kapule /crveni luk
2 velike mrkve
1 veći batat
350 g šampinjona
½ glavice češnjaka (nemojte čistiti češnjak )
Svinjska mast
Sol, papar crvena blaga paprika po želji vegeta
PRIPREMA
Peka nam je vrlo često omiljeni izbor vikendom. Najviše volimo teletinu ali možete pod peku staviti i janjetinu i piletinu ili pomiješati više vrsta mesa po želji. Meso narežite na komade, natrljajte začinima. Uglavnom koristim sol, papar i crvenu blagu papriku pa ostavite u hladnjaku sat-dva da se začini prožmu. Prije pečenja meso izvadite neka vam bude na sobnoj temperaturi barem sat vremena. Protvan namastite i stavite luk narezan na četvrtine, češnjak ( nemojte ga guliti) i mrkvu pa na to položite meso. Na vrh mesa stavite dobru žlicu svinjske masti ili prelijte uljem. Stavite u peku na 200 stupnjeva 15 minuta, nakon toga smanjite na 170 i pecite uz povremeno podlijevanje vodom još sat vremena.
U međuvremenu pripremite krumpire, i njih začinim kao i meso. Dodajte krumpir preokrenite meso i pa sve zajedno pecite još pola sata dok meso nije gotovo. Pečenu teletinu izvadite i pokrijte aluminijskom folijom da se malo odmori.
Sad dodajte batat i šampinjone pa sve još malo podlijte s vodom, pojačajte temperaturu i pustite da se sve ispeče još cca 20 -25 minuta.. Ja pripremim i preljev za peku na ovaj način: u zdjelicu odlijem malo masti od pečenja, dodam žličicu brašna, crvene paprike i zalijem toplom vodom. Posolim i pustim da prokuha pa time dodatno prelijem narezano meso i krumpir. Malo protresite protvan, pustite da se svi okusi prožmu i poslužite.

Podijelite