Sva lica Škrleta – Sve što niste do sad znali o Škrletu objasnila nam je Ivana Pranjić – Vinska Vještica

Vinska radionica „Sva lica Škrleta“ koja se prošle subote održala u prostorijama Spaces Matrixa, Zagreb, okupila je najznačajnije vinare iz cijele Moslavine. Za ovu prigodu pripremili su nam svoja najveća podrumska škrletovska blaga. Radionica je bila povod da na ove stranice u goste dovedemo glavnu i odgovornu za ovaj događaj Ivanu Pranjić iz Cork Croatia, organizatoricu ovog zanimljivog vinskog eventa.
Ivana je zaljubljenica ove vinske sorte, mlada vesela djevojka koja za sebe kaže da ne samo da voli Škrlet već da ona Škrlet naprosto živi!

Milyfood: Ivana za početak nam objasnite o kakvoj sorti grožđa se radi, što je to Škrlet?

Ivana: Radi se o autohtonoj sorti bijelog grožđa koja nam dolazi iz Moslavine a u tom kraju ga još zovu i ovnek žuti, ovnek slatki, škrtec i slično. Kao što mu i samo ime kaže voli škrta tla, nije osjetljiva niti puno zahtjevna. Uzgaja se još i u nekim dijelovima Pokuplja, a osim u Prigorju mogao bi rasti i u Bilogori. Škrlet, iako bijelo grožđe, specifičan je jer se na zrelim bobicama javljaju pjege crvenkaste i ljubičaste boje. Upravo radi tih pjega Škrlet je i dobio ime- šarlah što je osip na koži, crvene mrlje. Upravo i bobice grožđa na sunčanoj strani dobiju te ljubičasto- crvene pjegice pa izgleda upravo kao da ima šarlah a nije osjetljiv, pa stoga niti zahtjevan kao neke druge sorte.

Milyfood: Ivana vi ste zaista zaljubljenica ove vinske sorte, od kud interes upravo za Škrlet?

Ivana: Ljubav prema Škrletu se dogodila još davne 2013. godine kada sam radila u Turističkoj zajednici Grada Kutine i prvi puta sudjelovala u organizaciji „MoslaVine – izložbe vina u Kutini“. A kako sam i sama iz Moslavine iz Kutine od tada sanjam da se dogodi ovako nešto kao ovo što se dogodilo 04.11. u Spaces Matrix-u. Ujedinjena Moslavina oko promocije Škrleta! Kako me život odvukao u turizam i neke druge dijelove Hrvatske, nisam bila prisutna kada su vinari započeli cijelu priču i promociju oko Škrleta, ali sam ih redovno pratila i podržavala. Posljednjih godina sam se ponovno vratila na vinske staze te gdje god stignem i imam priliku promoviram ovu sjajnu sortu, za koju ste se uvjerili koliki široki potencijal ima.

Milyfood:Kakva vina možemo očekivati od ove sorte?

Ivana: Vina koja nastaju od ove sorte grožđa svježa, voćna pa ih je najbolje konzumirati mlade, i to u prvih godinu i pol od berbe. Na radionici smo imali priliku kušati pjenušave Škrlete, svježe Škrlete, odležane Škrlete, Škrlete iz mora, eko Škrlete, Škrlete iz amfora, predikate Škrleta. Svaki Škrlet je bio poseban na svoj način i niti jedan nije bio isti. Kao što sam rekla većina se ovih vina potroši u prvih godinu i pol od berbe no radionica je pokazala da postoje i vrlo dobri odležani Škrleti pa i predikati.

Milyfood: Škrlet je dugo bi zanemarena sorta, bila je na rubu izumiranja. U zadnjih nekoliko godina porasla mu je popularnost zahvaljujući iznimnom trudu moslavačkih vinara…

Ivana: Upravo tako. Vinari Moslavine shvatili su da samo zajedničkim trudom i nastupom na tržištu mogu spasiti ovu lozu od izumiranja. Pod geslom „zajedno smo jači „ organizirana je i ova radionica a vinari su sami među sobom a uz moju malu pomoć te stručno znanje Tomislava Jakopovića našeg poznatog sommeliera odabrali vina koje će ih prezentirati na ovoj radionici. Moram priznati da su im svake godine vina sve kvalitetnija i bolja.

Milyfood: Kušati i čak 20 različitih Škrleta u svim stilovima, nije bio lagan zadatak?

Ivana: Priznajem, stvarno nije ha..ha.. Mi smo ih isprobali čak 39! Ipak, nama ljubiteljima vina to nije bilo teško, teško je bilo odlučiti što ćemo vam sve prezentirati jer svaki od Škrleta ima neku svoju posebnost. Od tuda i ime radionice „Sva lica Škrleta“.

Milyfood: Tko su vinari koje ste na kraju odabrali? Tko je sve predstavio svoja vina na ovoj radionici?

Ivana: Na radionicu su se odazvali većina vinara Moslavine: Nikica Katić (Klet Romić), Zoran Jančar (Vinarija Jančar), Sven Đozo (vinarija Lagena), Antun Glavica (Vina Glavica), Ivana Gelo Seletković i Zvone Seletković (Vina Seletković) , Tomislav Trdenić (Vinarija Trdenić), Ivica Florijanović (Vinarija Florijanović), Tomislav Veseljak (ispred Vinarije Kezele), Tomislav Voštinić (Vinarija Voštinić Klasnić) i Ivan Kosovec (OPG Ivan Kosovec), a sudjelovali su još i Vinarija Ivanić, Vinarija Miklaužić te Vinarija Mikša. Koja će se vina kušati birala su se samo po kvaliteti tako da je na kraju odabir samih vinara bio presudan.
Želja da se predstave u što boljem svjetlu zatomila je osobne preferencije pa su se neki vinari predstavili i sa više vina. Posebnu zahvalu od mene su javno dobili Nikica Katić (Klet Romić) koji je sa jednakom strašću uz mene od same ideje pa do realizacije. Također moram spomenuti i Janka Kezele i Tomu Voštinića koji su mi bili velika podrška tijekom organizacije sa svojim prijedlozima, idejama i kontaktima.

Milyfood: Zanimljivo je da Škrlet ima i svoju monografiju?

Ivana: Monografiju je izdao Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a urednici su prof.dr.sc. Ivan Pejić i prof.dr.sc. Edi Maletić. Izdavanje monografije su omogućili Grad Popovača i Grad Kutina. Monografija je rezultat zajedništva moslavačkih vinogradara i vinara okupljenih u nekoliko udruga, lokalnih vlasti te znanstvenika i bivših studenata Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Nastoji objediniti sve postojeće stručne spoznaje o škrletu. Zahvaljujući upravo tom projektu koji je trajao čak 20. godina provedena je i tzv. klonska selekcija loze kako bi se stvorio kvalitetan materijal za sadnju i širenje ove sorte koja se trenutačno još uvijek uzgaja na maloj ukupnoj površini od tek stotinjak hektara. Monografiju o Škrletu imali su priliku pregledati svi sudionici radionice a hvala profesoru Pejiću i profesorici Marković što su našli vremena da nam se pridruže.

Milyfood: Tko je osigurao sredstva za održavanje radionice?

Ivana: Radionica je održana uz financijsku potporu samih vinara, Udruge voćara i vinogradara Lujo Miklaužić i nesebične donacije našeg kutinjanina Domagoja Pleše koji je čuo za naš projekt te se oduševio i odlučio nas podržati financijski te na samoj radionici nam je pružio podršku i naglasio da i u buduće možemo računati s njime kako bi se ova priča nastavila.

Milyfood: Znači priča o Škrletu se nastavlja..

Ivana: Naravno, ovo je tek početak. Cilj nam je da uz partnerstvo Udruge voćara i vinogradara Lujo Miklaužić, Proizvođačke organizacija Škrlet, Udruge Škrlet Moslavina nastavimo zajednički rad na promociji Škrleta i Moslavine kao vinske regije. Još smo na krilima uspjeha ove radionice ali kanimo od proljeća radionice i razne događaje raditi upravo u prostorima vinarija i vinogradima, kao i organizirane vinske ture iz Zagreba.
Ideja je puno, želimo svakom vinaru ponaosob dati priliku da da predstavi svoju vinariju ali i vina koja još proizvode uz Škrlet. Raditi ćemo radionice ovog tipa za svakog vinara zasebno ili po 2-3 vinara po radionici.

Milyfood: Možemo li saznati koji Škrlet je na radionici bio baš vaš favorit?

Ivana: Joj, to je zaista teško odgovoriti. Ja inače imam stil vina koji više preferiram od nekih drugih, ali od ovih sjajnih 20 Škrleta je teško izdvojiti favorita. Svaki je u svom stilu poseban i niti jedan nije bio kao prethodni, tako da ću biti slobodna uložiti veto na ovaj odgovor ha.. ha…

Milyfood: kako je kod mene ipak hrana u prvom planu recite nam s kojim jelima je najbolje „sljubiti„ Škrlet?

Škrlet je lagano, svježe vino pa mislim da bi bio odličan dodatak mnogim jelima. Moja preporuka je da se zbog njegove lakoće, kiselina, diskretnih i tipično sortnih aroma kombinira s kuhanom bijelom ribom, kozicama i škampima na žaru ili čak tjesteninama s kremastim umacima poput talijanske carbonare. Uglavnom riblja jela, piletina, mediteranaska kuhinja.

Milyfood i za kraj što za vas osobno znači sudjelovanje u ovom eventu?

Ivana: Polako ostvarenje snova o kojima snivam posljednjih 10 godina. Neizmjerno sam sretna odazivom vinara i medija na ovu radionicu. Hvala svima što su odlučili podržati ovu priču a vjerujem da će biti uz nas i u buduće pratiti rad i razvitak Moslavine kao vinske regije i turističke destinacije. Nadam se da ste uživali i zaljubili se u Škrlet jer sam vam to i obećala. Prvi spoj sa Škrletom smo odradili, u iščekivanju smo drugog… Živi bili, Škrlet pili!
Vaša Vinska Vještica

O Ivani:
Ivana Pranjić je mlada vlasnica obrta Cork Croatia. Velika zaljubljenica u vina i vinska promotorica. Kroz obrt izrađuj nakit i suvenire od pluto čepova kroz krilatice „Spajamo vino i ljepotu“ te „Pijem i recikliram“. Od nedavno na svojoj web stranici, preko koje prodaje svoje proizvode, počela je i pisati osobni blog, o vinima i eventima koje posjećuje ili sama organizira. Sa proizvodnjom nakita i suvenira je krenula u vrijeme pandemije kada joj se skupilo viška pluto čepova te da ih ne baca odlučila je reciklirati ih u nešto korisno i lijepo. Kako je sama uvijek voljela nekako istaknuti ljubav prema vinima počela je sa stvaranjem nakita i od onda se ideje samo gomilaju. Kako nakita, suvenira pa i poslovnih poklona jer Ivana i gravira u pluta pa može izraditi i personalizirani privjesak za ključeve, podmetače za čaše, kemijske ili ogrlice.
Svoju ljubav prema vinima gaji već preko 10 godina, ali otkako je počela sa proizvodnjom jasno svima daje do znanja kolika je ta ljubav i strast. Pa je tako i prije dvije godine položila 2. razinu na WSET-u (Najprestižnija svjetska vinska škola za edukaciju o vinu i jakim alkoholnim pićima). Kako bi dobila znanje za daljnji razvoj u vinskom svijetu. Čak trenutno razmišlja o polaganju i 3. razine na ovoj vinskoj akademiji. Ivanu možete sresti na mnogim vinskim radionicama i eventima jer kako i sama kaže ovo znanje se najbolje stječe konstantnim kušanjima vina.
Nakon organiziranja radionice „Sva lica Škrleta“, Ivana je obećala da tu neće stati nego da je ovo tek početak jedne velike priče kako bi ujedinila Moslavinu, te pomogla vinarima da Moslavinu promoviramo kao ozbiljnu vinsku regiju i turističku destinaciju.
Razgovor vodila Milica Šundov Šupe/Milyfood
Foto: Nikola Zoko

Podijelite