Šunka u kruhu
Za Uskrs je običaj da se jede šunka ili rolana lopatica. U sjevernim krajevima Hrvatske, obično se priprema na ovaj način omotana u kruh.
Evo mog recepta:
1/2 kg glatkog brašna
1 vrećica kvasca
2 žličice soli
3 dcl mlake vode
1 žlica meda
2 žličice maslinovog ulja
1 kom oko 1kg g šunke ili rolane lopatice
PRIPREMA: Večer prije Uskrsa zamijesite tijesto. U posudi pomiješajte brašno, sol, dodajte mu kvasac i med i ulje. Miješajte ručno ili mikserom, sve dok se tijesto ne pretvori u kuglu i počne se potpuno odvajati od posude. Po potrebi dodajte još malo brašna.
Tijesto će biti malo vlažnije no ne brinite, tako treba biti. Prekrijte čistim ubrusom, ostavite da se tijesto diže preko noći.
Skuhajte šunku sa par češnjeva češnjaka i 2 lovorova lista. Kuhajte 40 tak minuta i ostavite šunku da se ohladi u toj vodi preko noći.
Sutradan premjesite tijesto Trebat će dodati još brašna ali nemojte pretjerivati, pa ga razvaljajte na veličinu malo veću od vaše šunke. U sredinu tijesta stavite šunku koju ste prethodno posušili pa je potpuno obložite tijestom. Na vrhu tijesta zarežite mali križ pa ostavite da se diže još pola sata.
Za to vrijeme zagrijte pećnicu s gusenom posudom i to zajedno s poklopcem na 200 stupnjeva. Kad se posuda potpuno ugrijala oprezno ubacite šunku i poklopite. Pazite da se ne opečete! Pecite 40 min poklopljeno i još 15 do 20min otklopljeno