SPIZA FINA S ČAŠOM VINA-PILETINA U GRAŠEVINI
SASTOJCI
4 veća pileća zabatka s kosti
1 srednji poriluk
2 češnja češnjaka
250 gr celera
1 dcl vrhnja za kuhanje
2,5 dcl vode ili pilećeg temeljca
2 dcl kvalitetne graševine
10 g maslaca
Ulje za prženje, sol, papar, malo peršina
PRIPREMA
Piletinu posolite, dobro prepržite s obje strane pa ostavite sa strane na toplom . Poriluk narežite i dinstajte na ulju od prženja. Dodajte i dva režnja češnjaka. Narežite celer na listiće i dodajte ga poriluku s kockicom maslaca. Neka se sve dinsta dok celer u potpunosti ne potamni. Ulijete graševinu i nakon što alkohol ispari podlijete celer vodom ili temeljcem. Neka se umak kuha dok celer nije potpuno mekan pa smiksajte štapnim mikserom u umak. Dodajte vrhnje za kuhanje. Po potrebi razrijedite umak graševinom i dotjerajte ukus. Vratite piletinu u umak da se sve arome prožmu. Pospite sitno sjeckanim peršinom.
Servirajte uz tjesteninu, rižu ili pire krumpir. Nalijte si čašu graševine Perak i uživajte. Živjeli!