SIRON ( Rolice od kore za pite)
Siron, također zvan i silor, postoji u više verzija (u mnogima povrh svega ide i meso), a poznat je kako u crnomorskoj regiji, tako iu Anatoliji. Svim verzijama sirona zajedničko je suho tijesto natopljeno vodom.
SASTOJCI:
6 komada debljih kora za pite ( bez jaja)
1 ½ pola čaše temeljca od povrća
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica suhe mente
1 žličica mljevene crvene paprike
200 ml turskog ( ili grčki) jogurt
2-3 režnja češnjaka ili po ukusu
½ žličice soli
PRIPREMA
Svaku koru za pite preklopite popola, srolajte i narežite na rolice širine jednog prsta. Rolice uspravno i gusto složite u vatrostalnu posudu. Pecite na 200 C oko 15 minuta dok ne porumene. Izvadite i spustite temperaturu pećnice na 180C.
Prelijte vrućim temeljcem. Rolice ne smiju biti potopljene, razina vode smije biti najviše do polovice njihove visine! Ostavite kratko da se natope i onda ocijedite višak tekućine, ako je ima.
Za to vrijeme otopite maslac, dodajte maslinovo ulje i začine.
Povrh rolica od tijesta rasporedite jogurt izmiješan sa sitno sjeckanim češnjakom i soli. Vratite u pećnicu i pecite još 10-15 minuta. Poslužite preliveno začinjenim maslacem.
*Tekst i recept preuzet je iz kuharice „Turski recepti za hrvatske kuhar( ic)e“ gđe. Franke Miriam Bruckler.
LINK NA VIDEO