RUŽMARIN
Ružmarin je Dalmaciji obavezan u svakom vrtu. U kuhanju, ružmarin dodaje okus i karakter nekim od vaših omiljenih jela. Također ima protuupalna svojstva i odavno je poznat kao sredstvo za jačanje pamćenja. U jelima koristim i svjež i sušen ružmarin a osim listića jestivi su i cvjetovi ružmarina. Uz eterično ulje, ružmarin sadrži smolu, tanin, gorke tvari i male količine saponina. Mediteranska kuhinja ga obožava premda njegov malo jači okus ne vole svi a i ja volim da se sasvim blago osjeti u jelu. Koristim ga u malim količinama za aromatiziranje nekih juha, a njegova aroma mi odlično odgovara s prženim bademima koje radim kao grickalicu.
Tips & tricks – koristite grančicu ružmarina kao ražnjić na koji ćete nataknuti komadiće mesa. Na grančici ostavite nešto listića, izgledati će vrlo dekorativno a meso će se sasvim dovoljno aromatizirati . Ako ga koristite svježeg kao i drugo začinsko bilje do upotrebe ga stavite u čašu s vodom.