RIŽOTO SA ŠPAROGAMA & HRSKAVOM PANCETOM
SASTOJCI:
250 g riže Oro classico riže
250 g šparoga
2-3 slana inćuna Maruzzela
1 dcl bijelog vina ( uzmite ono koje volite i popiti 🙂
2 velike žlice mascarponea
500 ml temeljca od povrća i šparoga
maslinovo ulje,
sol,
papar,
sušeni bosiljak
PRIPREMA:
Za početak pripreme rižota sa šparogama i pancetom narežite luk na sitne kockice. Šparoge operite i odrežite im tvrde krajeve. Narežite šparoge a vrhove ostavite malo veće.
Od ostatka šparoga skuhajte temeljac, trebat će vam oko 500 ml povrtnog temeljca.
Pirjajte šparoge i luk na 2 žlice vrućeg maslinovog ulja. Dodajte 250 g riže za rižoto sa šparogama i pancetom i dinstajte dok riža ne zastakli tj. dok ne postane postane prozirna. Dodajte 2-3 slana inćuna i sad je vrijeme da riži dodate 100 ml bijelog kvalitetnog vina i ostavite da alkohol ispari. Ulijte toliko vruće juhe da samo prekrije rižu. Kuhajte na srednjoj vatri 20 minuta uz stalno miješanje i dodavanje temeljca. Posolite, popaprite, dodajte malo sjeckanog bosiljka.
Pred kraj umIješajte dvije velike žlice mascarpone sira radi kremoznosti.
U tavici zahrskavite na laganoj vatri komadiće pancete, ocijedite od ulja i sitno ih nasjeckajte.
Servirajte rižoto odmah, pospite ga sjeckanom pancetom, popaprite i prelijte s malo maslinovog ulja. Pospite s parmezanom.