POGAČA S TUNOM
Za umak od tune
1 veći crveni luk/kapula 240 g / 3 konzervice #maruzzella tune
2 režnja češnjaka, malo peršina
3 srednje pome/rajčice oguljene i narezane
maslinovo ulje
timijan i origano
1 naribana tikvica
sol i papar
Tijesto
600 g glatkog brašna
250 ml mlake vode
10 g suhog kvasca
maslinovo ulje
1.U brašno dodamo suhi kvasac, malo soli i maslinovog ulja.
2. Polako dodamo mlaku vodu, umijesimo u mekano tijesto i ostavimo da malo odstojii i lagano digne.
3. Umak od tune za pogaču napravimo tako da zagrijemo tavu i nasjeckamo luk.
4. Dodamo maslinovo ulje i posolimo te prodinstamo luk.
5. Dodamo rajčice i naribanu tikvicu.
6. Narežemo i dodamo i češnjak i malo peršina. Nakon što malo tekućina ispari dodamo tunu i nastavimo dinstati dok se sve ne ukuha u fini umak.
7. Popaprimo, stavimo malo timijana ili origana. Pustimo da se umak ohladi.
8. Tijesto za pogaču podijelimo na 2 dijela i razvaljamo ga. Prvo donji dio, a onda i pokrov. Na donji dio tijesta stavimo kuhanu šalšu od tune i razvučemo ju po cijelom tijestu
9. Poklopimo drugim dijelom tijesta.
10. Odrežemo višak tijesta a rubove dobro pritisnemo prstom ili vilicom i nabockamo tijesto.
11. Pokapamo maslinovim uljem i stavimo peći na 200 stupnjeva, 25 do 30 minuta.
12. Kad je pečena, pogaču opet lagano nauljimo maslinovim uljem i pustimo da malo omekša. Narežemo na kvadrate.