POEZIJA U VINU MATEJA BAŽONA-VINSKI ČVENK

Vlasnica diWine Bara i vinska promotorica Irena Lučić organizirala je još jednu „pomaknutu“ vinsku
prezentaciju pod nazivom Vinski čvenk. Sudeći po reakcijama prisutnih gostiju čini se kako ovakve,
malo drugačije vinske priče, nailaze na ogromno odobravanje publike, željne uživanja u čaši dobrog
vina u opuštenoj i neformalnoj atmosferi.
Svakako je takvom okruženju pridonio i mladi istarski vinar Matej Bažon, koji je svojom otvorenošću,
iskrenošću i spontanošću već na samom početku druženja osvojio srca (priznajemo – pretežito
ženske) publike. Iako sa suprugom i kćerkicom stanuje na riječkoj adresi, Matej gotovo svakodnevno
obilazi obiteljsko vinsko imanje smješteno u pitoresknom Gračišću. Jer, osim za 5ha vinograda kojima
dominira merlot kao glavna sorta, valja brinuti o podrumu, kao i o brojnim gostima koji posjećuju
kušaonicu.
Matej je treća generacija vinara u ovoj obitelji. Priča je započela sa djedom Liberom, po kojem je
Matej nazvao i svoje pjenušce, a nastavila se s Josipom od kojeg je Matej preuzeo brigu oko
vinograda i vinarije. Uz vina, obitelj se u manjoj mjeri bavi i proizvodnjom maslinovog ulja i likera, a
da im jako dobro ide najbolje govori činjenica da je većina proizvoda unaprijed rasprodana. Kako bi se
dočepali ovih sjajnih vina, ljubiteljima i znalcima ne predstavlja nikakav problem „potegnuti“ do
Gračišća čak iz Rijeke, Zagreba ili Italije. Jasno je stoga da niti u diWine Baru nije nedostajalo
znatiželjnih vinoljubaca koji su došli kušati ova vina.
Slijed od pet etiketa započeo je ružičastim pjenušcem Libero, kupažom merlota i terana, koji se
pokazao kao ozbiljno foodie vino, sposobno pratiti i konkretnije zalogaje. Uslijedile su malvazije –
svježa iz 2022 i njena moćnija sestra Allegra, istog godišta, ali školovana u hrastovoj bačvi koja joj je
podarila višedimenzionalnost i karakter. Za kraj uslijedilo je paralelno kušanje dva merlota, perjanice
vinarije, baznog iz inoxa (2021) i mlađeg, ali odležanog u hrastu (2022). Iako je merlot rijedak u
središnjoj Istri, a još rijeđi na nadmorskoj visini na kojoj raste u Bažonovim vinogradima, pokazalo se
da upravo ova sorta vinariji daje zapažene rezultate te iz godine u godinu osvaja brojna odličja.
Vina su pratili mali zalogaji i mesno-sirna plata, no još je važnije naglasiti kako ih je pratila jako dobra
atmosfera. „Najbolje vino je otvoreno vino“ – podučio nas je Matej uz smijeh, ali je pokazao i svoju
romantičnu stranu izjavom kako je „vino poezija u boci“. Inspirirani tom rečenicom (a pomalo i
ispijenim vinom) prisutni su vrlo uspješno izvršili zadatak za koji je bilo potrebno pjesnički se izraziti.
Ne samo da smo uživali u poeziji – od haikua, preko rime do slobodnog stila – već smo svjedočili i
pravim slikarskim djelima ukrašenim vinom.
Ukoliko vas put nanese u Gračišće, podrum Bažon svakako uvrstite na svoju bucket listu, a nadamo se
da ćemo Mateja i njegova vina također malo češće viđati i u metropoli.


Tekst&foto: Irena Lučić, diWine Croatia

Podijelite