Pjenušci, kokteli i bossanova

Prošloga tjedna u vinskom klubu diWine na zagrebačkoj Opatovini održana je radionica koktela koju su podržali brendovi Enosophia i Aura. Uz zvuke bossanove desetak polaznika naučilo je spravljati ukupno pet koktela na bazi pjenušca, a za kraj ih je dočekalo iznenađenje u obliku gin-tonica obogaćenog Fernet Amarom.

„Koktel je savršeno piće za ljeto, a mi smo se fokusirali na koktele na bazi pjenušca iz razloga što ne zahtijevaju puno opreme niti skupe sastojke. Pjenušac+liker+birani začini – jednostavna je formula za ljetnu sreću. Obavezna je još jedino dobra glazba ;)“ – objasnila je voditeljica radionice i vlasnica kluba Irena Lučić.


Polaznici radionice upoznati su sa kratkom poviješću koktela, koja seže još na početak 19. stoljeća. Riječ cocktail u prijevodu znači pijetlov rep i smatra se da je nastanak prvih koktela vezan uz borbe pijetlova. Ocem koktela smatra se Jerry Thomas, barmen u Metropolitan hotelu u New Yorku koji je za spravljanje pića koristio posudu od sterling srebra. On je 1862 izdao prvu knjigu za barmene u kojoj se nalazilo deset recepata za koktele. Njegov kolega, Harry Johnson 1872. godine izdaje drugu važnu
knjigu „Bartender's Manual“ koja sadrži 34 recepata, a značajna je po tome što se u njoj prvi puta koristi izraz Martini.
Izuzev popularne Mimose, svi kokteli na radionici u diWine Clubu nose autorski potpis vlasnice Irene, a redom su spravljeni:
– When Life Gives You Lemon (bijeli pjenušac, limoncello, limun, crveni papar, timijan)

– You Sexy Thing (bijeli pjenušac, liker od suhe smokve, anis, kadulja, sušena naranča)

– Rose Garden (rose pjenušac, sirup od ruže, pupoljci ruže, menta, borovica, limeta)

– Kiss Me (rose pjenušac, liker od maraške, hibiskus, ružmarin, limeta)


– BONUS – gin-tonic, Fernet Amaro, brusnica, naranča, lavanda


„Svi isprobani autorski kokteli redovni su dio ponude kluba i omiljeni su među polaznicima radionica, kušanja i drugih programa. U diWineu koristimo charmat pjenušce Today od Enosophie, te uglavnom Aurine likere, zbog njihove visoke kvalitete i vrijednosti koju pružaju za novac. Nadam se da će svim polaznicima radionice, a i čitateljima ovih redaka ova radionica biti inspiracija da i sami pokušaju kreirati svoj jedinstveni ljetni koktel.“ – zaključila je Lučić.


Osim radionice koktela, u diWine Clubu možete pohađati radionice Vino za početnike, Pjenušac za početnike te diWine&Cheese (powered by President) koja predstavlja novost u ponudi. Radionice se održavaju za grupu od minimalno 6 osoba, uz prethodnu rezervaciju termina, a predstavljaju sjajnu ideju za teambulilding, rođendansku zabavu ili naprosto – dobro provedeno poslijepodne.


Tekst: Irena Lučić, diWine Croatia
Foto i video: Irena Lučić, Milyfood, Maja Butorac

Podijelite