PATKA NA MEĐIMURSKI NAČIN

1 patka ( cca 1,8 kg)
SASTOJCI:
20 dkg heljdine kaše
0,5-1 dcl ulja
1 veća glavica luka
1 lisnati celer
1 crvena paprika
Vezica peršina + ( ukrasni peršin)
Sol, papar, timijan, crvena blaga paprika
1 pačja jetrica ( obično bude u patki)
1 naranča
2 zelene jabuke
1/ 2 glavice crvenog kupusa

PRIPREMA
Patku dobro očistite, operite i posušite. Posolite i natrljajte s blagom crvenom paprikom. Patkina krila omotajte alu- folijom da ne izgore. Heljdinu kašu očistite i operite u puno mlake vode. Stavite heljdu u zdjelu, dodajte celer i pačji vrat, prelijte vodom i stavite kuhati dok vam heljda ne bude napola kuhana; oko 20 minuta. Skuhanu heljdu procijedite. Na maslinovom ulju staklasto propirjajte nasjeckani luk, stabljiku lisnatog celera i pola sitno narezane crvene paprike. Dodajte jetricu, heljdu i sitno sjeckane jabuke. Sve dobro posolite i popaprite i dodajte malo timijana. Na kraju umiješajte vezicu sitno nasjeckanog peršina. S pripremljenom smjesom napunite patku a otvor dobro zatvorite čačkalicama kako nadjev ne bi iscurio tijekom pečenja.
U posudu za pečenje dodajte masnoću pa položite patku tako da vam prsa budu gore. Pecite najprije na 200°C a nakon 15 minuta patku podlijte vodom i smanjite temperaturu na 180 stupnjeva. Za vrijeme pečenja podlijevajte patku s vodom i češće prelijevajte s vlastitim sokom od pečenja.
Dok se patka peče pripremite još i prilog od crvenog kupusa. Pola glavice crvenog kupusa rebrasto narežite pa ga na maslinovom ulju
kratko sotirajte tek toliko da omekša. Dodajte ribanu resku jabuku i prelijte sokom od naranče. Posolite, dodajte papar i timijan. Još kratko promiješajte na vatri i prilog je gotov.
Servirajte cijelu patku s heljdinim nadjevom i crvenim kupusom i prelijte sokom od pečenja. Patka ove veličine peče se minimalno 70 minuta na više ovisno o vašoj pećnici.

Podijelite