Pašteta od molete i domaće njoke s kozicama i tikvicama iz restorana Bepo u Tribunju
Jeste li čuli za moletu? Tribunjsku ribu sličnu bakalaru…Otkrili smo moletu i domaće kozice, evo i dva super recepta iz konobe Bepo iz Tribunja za pripremu posebnih delicija blagdanskog stola:
Pašteta od molete:
250 grama molete
2 češnja češnjaka (sjeckana)
2 žlice maslaca
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica majoneze
Sol i papar po ukusu
Kruh za posluživanje
2 žlice maslaca
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica majoneze
Sol i papar po ukusu
Kruh za posluživanje
Upute:
Na srednje jakoj vatri ugrijte maslinovo ulje u tavu. Dodajte češnjak te kratko ga prepržite. Dodajte moletu u tavu i pržite ih nekoliko minuta dok se riba lagano ne skuha.
Maknite tavu s vatre i pustite da se sve ohladi na sobnoj temperaturi. U blender stavite ohlađenu ribu i još češanj češnjaka, maslaca i žlicu majoneze. Blendajte smjesu dok ne dobijete glatku pastu. Ako je potrebno, dodajte malo maslinovog ulja kako biste postigli željenu konzistenciju. Posolite i popaprite paštetu prema vlastitom ukusu. Promiješajte da se sve dobro sjedini.
Na srednje jakoj vatri ugrijte maslinovo ulje u tavu. Dodajte češnjak te kratko ga prepržite. Dodajte moletu u tavu i pržite ih nekoliko minuta dok se riba lagano ne skuha.
Maknite tavu s vatre i pustite da se sve ohladi na sobnoj temperaturi. U blender stavite ohlađenu ribu i još češanj češnjaka, maslaca i žlicu majoneze. Blendajte smjesu dok ne dobijete glatku pastu. Ako je potrebno, dodajte malo maslinovog ulja kako biste postigli željenu konzistenciju. Posolite i popaprite paštetu prema vlastitom ukusu. Promiješajte da se sve dobro sjedini.
Domaće njoke s kozicama i tikvicama
Sastojci:
Za njoke:
500 g krumpira (oguljenog i narezanog na kolutove)
1 jaje
2 šalice brašna
Sol po ukusu
Za umak:
250 g kozica (očišćenih)
2 tikvice (narezane na kolutove)
2 češnja češnjaka (sitno sjeckana)
1/2 šalice bijelog vina
1 šalica vrhnja za kuhanje
Maslinovo ulje
Sol i papar po ukusu
250 g kozica (očišćenih)
2 tikvice (narezane na kolutove)
2 češnja češnjaka (sitno sjeckana)
1/2 šalice bijelog vina
1 šalica vrhnja za kuhanje
Maslinovo ulje
Sol i papar po ukusu
Upute:
Za njoke:
Skuhajte krumpir dok ne postane mekan. Ocijedite vodu i gnječite krumpir kako biste dobili pire. Pustite pire da se ohladi nekoliko minuta, a zatim dodajte jaje i sol. Postupno dodajte brašno dok ne
dobijete mekanu i glatku tijesto. Tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i oblikujte valjak. Narežite valjak na manje dijelove i oblikujte svaki komad u tanke role. U većem loncu s prokuhanom posoljenom vodom, kuhajte njoke dok ne isplivaju na površinu. Ocijedite ih i stavite sa strane.
Skuhajte krumpir dok ne postane mekan. Ocijedite vodu i gnječite krumpir kako biste dobili pire. Pustite pire da se ohladi nekoliko minuta, a zatim dodajte jaje i sol. Postupno dodajte brašno dok ne
dobijete mekanu i glatku tijesto. Tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i oblikujte valjak. Narežite valjak na manje dijelove i oblikujte svaki komad u tanke role. U većem loncu s prokuhanom posoljenom vodom, kuhajte njoke dok ne isplivaju na površinu. Ocijedite ih i stavite sa strane.
Za umak:
Na srednje jakoj vatri, zagrijte maslinovo ulje u tavu. Dodajte sjeckani češnjak i kratko popržiti dok ne zamiriše. Dodajte kozice u tavu i pržite ih nekoliko minuta dok ne postanu roze. Dodajte tikvice i kuhajte još nekoliko minuta dok tikvice ne omekšaju. Uliti bijelo vino i pustiti da provri kako bi se alkohol ispario. Dodajte vrhnje za kuhanje, posolite i popaprite po ukusu, pa kuhajte još nekoliko minuta dok umak ne postane kremast.
Dodajte kuhane njoke u umak, lagano promiješajte da se sve sjedini.
Foto: Nikola Zoko