Otkrili smo na Rimskim danima u Vinkovcima – kruh gladijatora koji daje tijelu snagu – donosim vam čak tri recepta!
Vinkovci su proteklog vikenda postali Rimkovci, a grad se na poseban način vratio u vrijeme Rimskog carstva.
Oduševljenje Rimskim danima događalo se u gradskom parku Lenije koji je postao pravi Rimski grad. U središnjem dijelu bila je Arena, oko nje tabor, a kako priliči gradu dio je bi kreiran i kao sajmište. Upravo na njemu najživahnije je bilo oko štandova na kojem su učenici Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci – RCK Vinkovci smislili nekoliko zanimljivih radionica – pleli su vjenčiće od lovora, mjerili okupljene pokazujući u koju vrstu gladijatora spadaju ali i pričali o vrlo važnoj temi – hrani gladijatora.
Posjetitelji školskog štanda imali su priliku kušati pekarske proizvode ispečene po recepturi starih Rimljana, kao i najčešće gladijatorske obroke u čijoj su izradi sudjelovali učenici smjera Pekar i izvannastavna skupina Mladi povjesničari smjera šumarski tehničar, a u okviru projekta „Kruh kroz povijest“ kojeg vodi nastavnice povijesti Ružice Lenđer.
“Općenito je vrijedilo pravilo: što je tamniji kruh, to je niži stalež. U današnje vrijeme imamo upravo obrnutu situaciju. Međutim, ono što je vrlo zanimljivo jest povijesna činjenica da se u doba starih Rimljana kruh pekao i dijelio o trošku države, a stabilnost njihove države ovisila je upravo o podjeli žitarica po glavi stanovnika”. Donosim vam recept za čak tri njihova nutritivno zdrava recepta a ja ih dijelim s vama. Ispecite, pa javite dojmove!
PANIS QUADRATUS
Sastojci:
850 g integralnog pšeničnog brašna
40 g svježeg kvasca ili startera
500 ml tople vode
7 g soli
7 g maka
7 g sjemenki komorača
30 g nasjeckanog lista peršina
Postupak:
1. U brašno dodati sve suhe sastojke: mak, sol, komorač i nasjeckani peršinov list te sve dobro promiješati.
2. Dodati vodu i dignuti kvasac (ili starter) te zamijesiti tijesto.
3. Ostaviti tijesto na toplom mjestu da fermentira sat vremena.
4. Tijesto premijesiti na radnoj površini, oblikovati u kuglu pa ponovno ostaviti da fermentira pola sata do sata.
5. Zagrijati pećnicu na 190 C
6. Gornju površinu tijesta obilno posuti brašnom te kuhinjskim koncem ili špagom omotati dva puta kuglu tijesta po sredini te zavezati mašnu.
7. Tupom stranom velikog noža gornju površinu tijesta podijeliti na osmine, tj. utisnuti 8 jednakih trokuta.
8. U sredini kugle tijesta probušiti rupu, tj. napraviti šupljinu.
9. Peći kruh oko 60 min.
Štruce ovog kruha oblikuju se na poseban način. Oko svakog kruščića vezuje se špagica. To i nije čudno s obzirom da se kruh pekao za prodaju pa se tako odmah prije pečenja pripremao za trgovanje. Zanimljivost je da se nosio se na motkama, na kojima je visio
upravo uz pomoć te špagice, a to je za stare Rimljane bilo važno i zbog praktičnosti, a i zbog higijene kako bi se izbjeglo njegovo bespotrebno dodirivanje.
KRUH OD JEČMENOG I PIROVOG BIJELOG BRAŠNA
Sastojci: 375 g ječmenog brašna
375 g pirovog brašna
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
1 žličica lana
1 žličica soli soli
375 g mineralne vode vode
3 žlice maslinovog ulja
Postupak:
1.Pomiješati sve sastojke i kuhačom dobro promiješati. 2. Prebaciti smjesu u kalup obložen papirom za pečenje ili u vatrostalnu posudu. 3. Peći na 200°C oko 45 minuta.
LIBUM – ŽRTVENI KRUH U ANTIČKOM RIMU
Sastojci (za dva kruščića):
300 g ovčjeg feta sira (pola količine se može zamijeniti i s
150 g svježeg kravljeg sira)
150 g glatkog brašna
1 vrlo malo jaje ili pola većeg jajeta
lišće lovora
Priprema:
1. Nadrobiti i pomiješati sireve pa ih prstima utrljati u brašno. Dodati jaje i umijesiti mekano tijesto.
2. Oblikovati dva kruščića, zarezati svaki nožem na osmine i položiti
na lim za pečenje obložen lišćem lovora.
3. Peći 40-50 minuta na 200-220° C.
Foto: Nikola Zoko