JEDNO MEĐIMURSKO PILE-TRI JELA
Sjaj i zabava prosinca je za nama, svi smo se poprilično istrošili i slijedi manevriranje kako preživjeti tanki siječanjski budget. Predlažem vam tri ukusna i zasitna recepta koja ćete napraviti samo s jednim @međimurskim piletom!
Za sva tri jela potrebno nam je međimursko pile cca 2 kg težine. Preporučujem da i inače kupujete cijelo pile jer ćete ga na taj način najbolje iskoristiti.
Pile narežite na 8 komada. Odvojite leđa a bijelo meso od kosti. Taj dio ćemo koristi za varivo.
Od krila, bataka i zabataka uz malo bijelog mesa napravite ukusan saft . Bijelo meso ćemo narezati na medaljone i panirati.
Na ovaj način u potpunosti ćemo iskoristiti pile a dobiti ćemo i tri zasitna ručka za četveročlanu obitelj.
Dodatni tips & tricks ; ukoliko vam preostane safta kao što je nama, možete ga preliti preko skuhanih njoka ili tjestenine , posuti sa sirom i zapeći u pećnici i dobili ste izvrstan prilog ili bezmesno samostalno jelo. I još ako pratitite akcije u našim centima pa dobijete 2 kg @međimuskog pileta za 6 eura, to je stvarno pun pogodak!
Evo što mi je bilo potrebno za sva tri jela:
1 međimursko pile Perutnina Ptuj 2,2 kg težine
Vrijeme pripreme i kuhanja: za svako jelo oko sat i pol + priprema
Broj osoba: 4 OSOBE
FINO VARIVO
Sastojci za varivo:
½ pilećih leđa i prsna kost
1 tikvica
1 crveni luk
250 g mješavine žitarica
2 mrkve
2 krumpira
1 žličica soli
1 žličica crvene blage paprike
1 žličica kurkume
PRIPREMA:
1. Nasjeckajte povrće, operite žitarice i stavite u zdjelu.
2. Pileća leđa prepolovite na dva dijela i polovicu leđa zajedno s kosti koja vam je ostala nakon što ste odvojili bijelo meso stavite u zdjelu. Prelijete s 1 litrom vode i stavite kuhati na jače dok ne zakipi a zatim smanjite vatru.
3. Tijekom kuhanja skidajte pjenu koja vam se stvorila. Nakon sat vremena kuhanja dodajte dva krumpira narezana na kockice. Krumpir će zgusnuti varivo a pred kraj kuhanja sve začinite.
4. Pileće meso izvadite i skinite s kosti pa vratite u varivo. Savjetujem da žitarice i grah uvijek solite na kraju kuhanja kako ne bi bili tvrdi.
Za PILE U UMAKU OD CRNOG VINA koristila sam slijedeće:
2 batka s karabatkom
2 krila
½ leđa koja su mi preostala narezana na dva dijela
1 mali dio bijelog mesa narezan na kockice ( oko 100 grama ukupno)
2 mrkve
1 veći crveni luk
1 stabljika lisnatog celera
2 mrkve
2 lista lovora
2 dcl crnog vina
1 dcl pasirane rajčice ili 1 veću žlicu pirea od rajčice
2 ½ dcl vode
Sol, papar, bouquet garni mješavinu začina, 1 žličicu senfa
PRIPREMA:
1.Na vrelom ulju popržite piletinu pa dodajte povrće narezano na komade. Ne zamarajte se s sjeckanjem jer ćemo ga kasnije usitniti u umak štapnim mikserom.
2. Nakon što je piletina dobila lijepu boju dodajte svo povrće, vino pa pustite da ispari alkohol.
3. Dodajte, pasiranu rajčicu i sve začine pa još prelijete vodom da meso bude skroz pokriveno. Kuhajte na laganoj vatri dok piletina ne bude gotova.
4. Kuhanu piletinu i lovorov list izvadite iz zdjele. Povrće izmiksajte štapnim mikserom.
5. Dotjerajte okus začinima koje volite i dodajte 1 žličicu senfa. Neka kuha još 5 minuta i poslužite s kuhanom palentom ili nekim drugim prilogom po želji.
Tips & ticks
Ako vam je nakon ručka preostalo umaka za večeru skuhajte njoke, ili tjesteninu pospite s topivim sirom i zapecite.
3. POHANCI
1 pileća prsa narezana na medaljone,
1 mrvice i brašno za pohanje,
2 jaja, ulje za prženje, sol
PRIPREMA:
1. Pileća prsa narežite na medaljone, lagano ih potucite i posolite. Pripremite smjesu za pohanje pa ispanirajte medaljone.
2. Poslužite s umakom od milerama i pržene krumpiriće.