Hrskavci od Nori algi

Ako još niste probali Nori alge  vrijeme je da to promijenite. Nori je vrsta jestivih morskih algi koja je unatrag par godina i kod nas postala popularna. Uglavnom se koristi za sushi i u drugim japanskim jelima no da li ste znali da se nori alge mogu jesti i same i to kao ukusna i hranjiva grickalica?
Nori je vrsta jestivih morskih algi koja raste u Tihom i Sjevernom Atlantskom oceanu. Postoji već stoljećima, a tradicionalno se koristila zapravo kao omot koji drži hranu svježom i sigurnom od bakterija. Danas se vjerojatno najčešće koristi za izradu sushi-a- da onaj zeleni omot oko sushija – da to su alge Nori.
“Sushi nori”, kako se tehnički naziva izrađuje se od sušenih i poslije termički obrađenih algi. Blagog su #morskoglagi okus a možete ih kupiti u većini većih trgovina prehrambenim proizvodima ili trgovinama zdrave hrane.
Koje su zdravstvene prednosti konzumacije Nori algi?
Prepune su esencijalnih vitamina i minerala kao što su jod, kalcij, magnezij, željezo, cink i vitamin B12. Imaju vrlo malo kalorija, zapravo pune su vlakana što ih čini izvrsnim izborom kad želite regulirati težinu. Bogate su antioksidansima što djeluje protuupalno i pomaže općem zdravom stanju kože. Sushi nori ukusan je i lako prenosiv obrok.
Da li je nori pogodan za osobe koje su alergične na gluten?
Da, listovi nori algi su pogodni za konzumaciju ljudima osjetljivima na gluten, i svim veganima jer je zapravo povrće koje nam je dalo more. Naravno, moguće uvijek da se prodaje proizvod koji ima neke dodatke u sebi pa se na taj način alga može kontaminirati ali u pravilu nema bojazni za alergičare.
Nori je dobar izvor sljedećih vitamina – na sto grama ima po 20% vitamina A i vitamina C , bogata je riboflavonima i folatima. Također obiluje vlaknima koje će pomoći vašoj probavi i sniženju kolesterola . Nori također sadrži i nekoliko esencijalnih minerala kao što su željezo, cink, kalcij i magnezij. Osim prehrambenih prednosti, Nori ima malo kalorija, masti i ugljikohidrata. To ga čini izvrsnim izborom za one koji pokušavaju izgubiti ili održati zdravu težinu. A budući da je tako jednostavna za pripremu, Nori može biti izvrstan dodatak bilo kojem obroku ili užini.
Zašto trebate zavoljeti Nori
Nori je ukusan i hranjiv način da dodate malo raznolikosti svojim grickalicama i obrocima. Blagog je okusa koji se dobro slaže s mnogo različitih jela, a njegova tekstura može dodati zanimljivu hrskavost. Osim toga, nevjerojatno lako se priprema. Sve što trebate učiniti je dodati mu neki zanimljivi začin. Možda čak i malo meda, sezama, ubaciti u pećnicu, vrelo ulje ili u nju zamotati malo riže, guakamole umak, ili neki drugi pa konzumirati je umjesto kruha. Možete je zalijepiti bjelanjkom za tanko vučeno tijesto, rižine kore i ispržiti u vrelom ulju dok ne postane hrskava, a zatim je umakati u bilo koji umak koji želite.

Ovo je jednostavan recept o kojem nemam što puno reći, radila sam ga na nedavno održanoj radionici u Miele Centru Knapić na kojoj smo se igrali okusima Azije uz Kikkoman umake. Odličan snack ili vegetarijanski međuobrok. Ovo je zapravo više ideja a ne recept tako da dajte mašti na volju😊.

SASTOJCI :
• Nori alge
• tanke kore za savijače
• prstohvat soli
• Sezamove sjemenke i ulje za prženje
• 2 žlice rižinog brašna pomiješanog s 4 žlice vode (procijenite koliko jer ovisi koju količinu hrskavaca pržite) ili zalijepite algu na tijesto samo razmućenim bjelanjakom.

PRIPREMA:

U zdjelu stavite rižino brašno, prstohvat soli i vodu. Miješajte dok se ne formira vodena pasta.

Uzmite komad tankog tijesta, premažite ga pastom od rižinog brašna, na vrhu položite komad morske alge iste veličine. Pospite sezamom po želji.

Ponovno premažite tijesto pastom od rižinog brašna, pospite sezamom pa prekrijte algu da ostane u sredini. Izrežite na željenu veličinu.

U tavi zagrijte ulje i pržite komade algi na srednje do jakoj vatri 3-4 minute ili do zlatno smeđe boje. Pečene hrskavce dobro ocijedite na ubrusu i još malo posolite. i konzumirajte uz umake.


Možete alge lijepiti i blago razmućenim bjelanjkom ili ih umakati u gustin razmućen s vodom.

Možete raditi i rolice od tijesta i alge:

Hrskavce od Nori Algi konzumirajte uz Kikkoman umake; umak od soje, umak od sezama ili uz salaticu od avokada, krastavaca, tune uz malo srirače.

Foto: Nikola Zoko

Snimljeno u Miele Centar Knapić

Posuđe: Alpex gastro

 

Podijelite