GAZPACHO – HLADNA JUHA OD RAJČICE

Gazpacho je hladna juha od rajčice a  najčešće ga pripremaju Španjolci i Portugalci.

U originalu se nije radila s rajčicom već se koristio samo stari kruh, češnjak, maslinovo ulje i kvasina. Od 1942 se radi s rajčicom iako u Andaluziji i dan danas poslužuju više vrsta ove juhe u kojoj uopće nema rajčice. U Malagi  i Granadi se jede tzv.  Ahoblanko, bijeli Gazpacho  a pripremaju ga s bademima, kruhom, bijelim lukom, octom  .

Juha se poslužuje jako ohlađena a za jači ukus možete dodati kuhano jaje i malo isjeckanog pršuta.

SASTOJCI:

  • 1 pakiranje cheri rajčica
  • ½  svježeg krastavca
  • ½ crvene paprike
  • ½ čena bijelog luka ( tko želi može dodoati više)
  • 1 mali crveni luk
  • 50 ml Maslinovo ulje
  • 30 ml balzamičkog octa
  • Par kapi tabasca, pola žličice soli, prstohvat origana i sušenog ili svježeg bosiljka
  • Malo leda

PRIPREMA: Sve sastojke stavite u blender i dobro izmiksajte. Prije posluživanja svakako ohladiti. U juhu dodajte po želji kockice prepečenog kruha  i  sitno nasjeckanu papriku.

 

 

Podijelite