GAZPACHO – HLADNA JUHA OD RAJČICE
Gazpacho je hladna juha od rajčice a najčešće ga pripremaju Španjolci i Portugalci.
U originalu se nije radila s rajčicom već se koristio samo stari kruh, češnjak, maslinovo ulje i kvasina. Od 1942 se radi s rajčicom iako u Andaluziji i dan danas poslužuju više vrsta ove juhe u kojoj uopće nema rajčice. U Malagi i Granadi se jede tzv. Ahoblanko, bijeli Gazpacho a pripremaju ga s bademima, kruhom, bijelim lukom, octom .
Juha se poslužuje jako ohlađena a za jači ukus možete dodati kuhano jaje i malo isjeckanog pršuta.
SASTOJCI:
- 1 pakiranje cheri rajčica
- ½ svježeg krastavca
- ½ crvene paprike
- ½ čena bijelog luka ( tko želi može dodoati više)
- 1 mali crveni luk
- 50 ml Maslinovo ulje
- 30 ml balzamičkog octa
- Par kapi tabasca, pola žličice soli, prstohvat origana i sušenog ili svježeg bosiljka
- Malo leda
PRIPREMA: Sve sastojke stavite u blender i dobro izmiksajte. Prije posluživanja svakako ohladiti. U juhu dodajte po želji kockice prepečenog kruha i sitno nasjeckanu papriku.