ČOKOLADNA TORTA S VIŠNJAMA i #Callebout čokoladom

Da se višnje i čokolada savršeno nadopunjuju to je svima poznato. A kad te višnje još malo obogatimo cimetom sve poprima okus nadolazećih blagdana. Danas vam donosim ovu jednostavno savršenu tortu s višnjama i čokoladom #callebaut. Za pripremu torte sam koristila dvije vrste: Callebaut mliječnu čokoladu 823 s 33,6% kakaa za biskvit i Callebaut tamnu čokolada 811 s 54,5% kakaa za ukrasni čokoladni rub. Čokolade #callebout možete je kupiti na web www.ribili.hr

ČOKOLADNA TORTA S VIŠNJAMA

Za biskvit:

3 jaja

2 čaše šećera

3 čaše brašna

1 čaša mlijeka

1 čaša ulja

150 grama Callebaut mliječne čokolada 823 s 33,6% kakaa

1 i pol vrećica praška za pecivo

1 vanilija

Za preljev s višnjama

1 tegla višanja

40 g gustina

3 žice šećera

1 žličica cimeta

Krema

500 ml vrhnja za šlag

1 mali mascarpone

1 burbon vanilija

1 vrećica želatine u prahu

1 dcl višnjevače za natapanje biskvita

Za ukras:

Rub od crne čokolade: 150 g Callebaut tamne čokolada 811 s 54,5% kakaa

1 šlag iz vrećice i kandirane višnje za ukras

Priprema biskvita: 1. Razbijte jaja, dodajte šećer i sve dobro izmiksajte dok jaja potpuno ne pobijele i dok se šećer u potpunosti ne otopi.

2. Prosijte brašno zajedno s praškom za pecivo pa ga dodajte u jaja . Ulijte mlijeko i ulje i rastopljenu čokoladu. Više ne miješamo s mikserom već prvo špatulom dobro sjedinite sastojke pa zatim metlicom razbijte eventualne grudice.

3. Ovako pripremljenu smjesu stavite u plitki pleh i pecite 25 minuta na 180 stupnjeva. Neka se biskvit ohladi prije rezanja.

4. Višnje stavite u posudu zajedno s tekućinom u kojoj su bile, dodajte 3 žlice šećera. Kad prokuhaju dodajte i žiličicu cimeta. Zgusnite s gustinom kojeg ste razmutili s malo vode. Ostavite da se malo prohladi.

5. Umutite vrhnje za šlag s žlicom šećera u prahu, burbon vanilijom do pola. Neka želatina nabubri s malo vode pa je rastopite na štednjaku. Dodajte mlaku želatinu u šlag i izmiksajte . Dodajte mascarpone i završite kremicu.

6. Obručem za tortu promjera 20 cm izrežite iz biskvita dva kruga. Ostatak biskvita izmrvite fine mrvice.

Slaganje torte:

Obložite obruč od 20 cm papirom za pečenje jer tortu slažemo dosta visoko. Na dno stavljamo cijeli biskvit, poškropimo višnjevačom pa dodamo pola smjese od višanja. Na višnje dodajte razmrvljeni biskvit i lagano ga utisnite. Poškropite opet s višnjevačom pa složite dio kreme s mascarponeom.

Pospite biskvitnim mrvicama i poškropite višnjevačom. Slijedi sloj kreme od mascarponea. Završite s cijelom korom biskvita. Premažite ostatkom mascarponea i pospite s biskvitnim mrvicama.

Rastopite crnu čokoladu na pari pa s rastopljenom čokoladom ukrasite rubove torte.

Istucite 1 šlag iz vrećice i napravite ukrase na torti. Na svaki ukras stavite kandiranu višnju.

Podijelite