Bogata juha od jaškovskih vrganja, za 6 osoba iz restorana Žganjer
Marina i Ivan Žganjer , u mjestu Jaškovo, smještenom između Karlovca i Ozlja vode svoj restoran u kojem ćete poželjeti i prste polizati! Ove godine slave pedeset godina rada, i da i dalje nisu umorni i svakodnevno obavljaju svoje obaveze. Štoviše imaju još puno ideja. Ništa ne bi promijenili i sretni su što su zajedno s djelatnicima i gostima stvorili ovako lijepu priču. Otkrili su nam svoj recept za pravu jesensku poslasticu. Evo kako da napravite savršenu juhu od vrganja.
BOGATA JUHA OD JAŠKOVSKIH VRGANJA
SASTOJCI za 6 osoba
1 kg svježih vrganja
Glavica starog, žutog luka
Pola dcl ulja ili ako želite domaću mast (ne treba više ulja jer su vrganji masni)
Sol & Papar
Crno vino Frankovka – po želji
PRIPREMA
Operemo vrganje i odvojimo kapice od donjeg dijela vrganja – korijena vrganja. Stabljiku narežemo na kockice ili na tanke kolutiće. Na ulje stavimo nasjeckani luk, posolimo ga da luk omekša. Dinstati luk dok ne dobije zlatno žutu boju. U tavu dodamo sjeckani dio korijena vrganja i sve dinstamo i povremeno podlijevamo s
vodom. Kada se sve prodinsta, smjesu zblendamo, a po potrebi dodamo vodu kako bismo dobili optimalnu gustoću juhe. Smjesu popapriti i posoliti, a za bolji jesenski okus dodamo lokalno crno vino Frankovku.
Kapice vrganja koje smo također prethodno narezali na tanke šnite dodamo na kraju da prokuhaju i takvi u komadu daju dodatni okus juhi. Ako nemate svježih vrganja, juhu možete napraviti i od zamrznutih vrganja koji mogu i ne moraju biti prethodno blanširani. Po želji možete dodati vrhnje, međutim po našem iskustvu, juha je prebogata okusom pravih vrganja.
Dobar tek!
FOTO: Dejan Tatomir