AROMATIČNA JUHA OD KOROMAČA S MEĐIMURSKIM PILETOM

Ovu sam vrlo često jela u djetinjstvu i kao svakom dijete nisam baš bila ljubitelj obroka na žlicu. Danas pak volim barem nedjeljom ručak obogatiti nekim jušnim jelom ili servirati kompletni obrok „na žlicu¨“. Koromač zbog svoje posebne arome ili volite ili ne. Ako ste ljubitelj ove vrlo zdrave biljke, napravite ovu nježnu svilenkastu juhu s međimurskim piletom i nećete požaliti.

SASTOJCI:

1. Međimursko pile od 1500 g
1 veći gomolj koromača
1 svežanj lisnatog koromača
1 srednji krumpir
1 manji svežnjić peršina
1 korijen peršina
1 stabljika lisnatog celera
1 manji luk
1 velika mrkva
½ žute mrkve
2 češnja češnjaka
2 lovorova lista
1 žlica soli i svježe mljeveni papar

PRIPREMA

1. Koromaču po potrebi maknite vanjske deblje listove pa ga nasjeckajte na manje komade. Nasjeckajte i svo korjenasto povrće. Ostalo povrće ostavite u komadu jer ćemo ionako sve usitniti štapnim mikserom nakon što se juha skuha. Ako ne volite krem juhu možete ostaviti povrće u komadićima ali se onda potrudite sve fino nasjeckati. Malo lisnatog koromača ostavite za ukras.

1. U veliku posudu stavite međimursko pile zajedno s povrćem, posolite i dodajte lovorov list. Ulijte litru i pol vode i stavite kuhati na laganu vatru oko sat i pol vremena. Povremeno skinite pjenu koja se skupi na vrhu juhe. 2. Kad je juha gotova izvadite piletinu i narežite je na manje komade. Meso s pilećeg hrbta skinite, maknite kožu i ubacite u juhu.

3. Juhu poslužite s prepečenim kruhom i narezanom piletinom. Dodajte mrvu dobrog maslinovog ulja
i ukrasite grančicom koromača.

Podijelite