Županjski poduzetnici – Prva kuća meda i kuća začina koje morate posjetiti

Ako vas put odvede u Županju gdje je upravo počelo počelo 57. Šokačko sijelo pod sloganom „Oj, dorati, moje zlato suvo“ svakako odvojite vrijeme za posjetu Prvoj kući meda i Kući začina. Dva poduzetna Županjaca mlađe generacije Krešimir Čolić pčelar i vlasnik Prve kuće meda i njegov prijatelj iz djetinjstva Darko Starinec vlasnik Kuće začina dokazuju onu staru da “gdje ima volje ima i načina” pa tako i u Županji vode uspješan posao.
Krešimirovi medni proizvodi nagrađeni su brojnim nagradama a i naši ljudi koji su se odlučili napustiti Slavoniju ih rado nose kao poklon tako da su daleko poznati u i svijetu. Posebno su popularni med od bagrema, Imuno med, Bronho med, ali i čoko med koji je najzdravija slastica koju ćete kušati.
Krešimir Čolić svom poslu pristupa s velikim znanjem i ljubavlju prema pčelama. Svoje košnice seli i nekoliko puta tijekom godine, pa pčele skupljaju med u Slavoniji, Lici ali i u susjednoj Bosni. Ovdje možete kupiti zanimljivu kombinaciju meda s cimetom, kurkumom i đumbirom, med repice, suncokreta, medljika, kestena a blagodati po zdravlje njegovog meda su višestruke.
U istoj ulici, par kuća dalje, njegov prijatelj iz djetinjstva Darko Starinec otvorio je Kuću začina i čaja želeći tako bilje koje raste na slavonskim poljima kroz mješavine začina i čajeva ponuditi svojim sugrađanima ali i turistima.
OPG-ovac Darko Starinec čaj i začine sam sadi na nepreglednim slavonskim poljima, a sve što uzgoji pretvara u brend Pannonicum. Radi se o rinfuzama čaja i odličnim mješavinama začina. Etiketa Pannonicum ima čiste začine ali je Darko vrlo kreativno osmislio i neke mješavine; Allrounder začin za suho mariniranje mesa, Bouquet garni začin koji su osnova francuske kuhinje, Fodder dust začin blagog mirisa sa slatkastim notama kima, U ovim začinima sigurno nema dodanih aditiva, umjetnih bojila, pojačivača okusa i ostalih umjetnih dodataka. I med i začini mogu se kupiti na kućnom pragu, ali i naručiti putem dostave. Ono što posebno fascinira je međusobno povezivanje i prijateljstvo ova dva divna mlada poduzetnika što je dokaz da se i gradovima poput Županje može stvarati, raditi dobar posao i s tim uzdržavati obitelj.
Foto: Nikola Zoko

Podijelite